Airbrushing

O împletire a frumuseții şi tehnologiei secolului XXI

Considerat ca fiind secretul multor make-up artişti de renume, aerograful pare a fi ultima tehnologie în domeniul make-up-ului. Acestă tehnică renumită prinzând contur în ultimul timp şi în țara noastră.

Machiajul realizat cu ajutorul aerografului este o procedură care necesită multă măiestrie şi este practicată doar de specialiştii cu multă experienţă. Cu ajutorul aerografului, produsele de machiaj sunt aplicate pe faţă prin pulverizare. Sistemele folosite în acest scop sunt în general de dimensiuni mai mici şi funcþionează la presiune mai scăzută decât cele cu scop industrial. Machiajul airbrush este folosit pe diverse zone ale feþei cum ar fi faþa şi pleoapele, dând un aspect foarte neted şi deloc încărcat, dar şi pe corp, atât pentru a creea un body-painting, dar şi pentru a acoperi tatuaje sau vânătăi.

Tehnica airbrush-ului a fost folosită pentru prima dată în anul 1922 pe actorul Ben Hur şi de atunci a crescut în popularitate în industria divertismentului (în special pentru fotografie digitală, HD, efecte speciale). Popularitatea acestui instrument a crescut în anii 1970, în această perioadă el era considerat un domeniu de specialitate al cosmeticii. Însă tehnica aerografierii datează încă din antichitate, experþii cred că metoda folosită era una primitivă comparată cu cea de astăzi şi consta în folosirea unui os gol prin care se sufla pentru a pulveriza vopseaua.

În ziua de azi aerografierea reprezintă o artă folosită pentru a picta diferite suprafeþe, de la piele umană, îmbrăcăminte, maşini, pânză, totul pentru a creea măreþe opere de artă.

Folosind aerograful, machiajul este pulverizat pe față şi pe corp cu ajutorul unor produse cu textura fină astfel încât particulele acestora să nu înfunde aparatul şi echipamentul. Fondul de ten lichid sau pigmenții fini colorați se distribuie uşor prin acest instrument. Datorită acestor proprietăți, tehnica aerografierii asigură un rezultat curat, fără
defecte, în care pudra translucentă nu este întotdeauna necesară, perfect pentru fotografie şi indust­ria televiziunii. Este foarte bun pentru cadrele
strânse. Make-up artiştii sunt foarte încântaţi de aspectul natural şi nu încărcat care îl oferă acest instrument. Mai mult, produsele de make-up sunt în recipiente care se ataşează aparatului şi astfel se împiedică contaminarea lor între clienți, favorizând igiena. Modelele adoră faptul că aerograful diminuează presiunea pe care machiajul tradiþional îl aplică pielii.

Pentru a avea un control cât mai bun asupra aerografului este important să cunoaştem diversitatea tipurilor şi aspecte tehnice ce ne ajută să înþelegem acest aparatul. Clasificarea se poate face după mai multe criterii, cele mai importante fiind: acþiunea de declanşare a fluxului de culoare, mecanismul prin care aerograful este încărcat cu produs, punctul în care aerul şi culoarea se amestecă.

Printre avantajele folosirii acestei tehnici se numară: rezistenþa machiajului, rapiditatea aplicării, aspectul neted şi natural şi aşa cum am spus şi mai sus igiena (un aspect deloc de neglijat). Printre cele mai răspândite şi îndrăgite aerografe se numără Temptu şi Dinair, dar şi Ywata, însă costul celui din urmă fiind mult mai ridicat.

 

1876 Prima formă a aerografului este brevetată de către F.E. Stanley. După 3 ani, Abner Peeler l-a îmbunătăþit adăugând un compresor.

1893 Aerograful modern a fost introdus pe piață de către Charles Burdick şi se asemăna cu un stilou.

1900 Apare cu un nou design, foloseşte rotiţe şi de asemenea apare „scăriţa” ,ca o pârghie declanşatoare.

1917 Olaus Wold brevetează aerograful cu dublă acțiune, care foloseşte un trăgaci care se plimbă în sus şi în jos pentru a controla cantitatea de aer şi produs.

1922 Tehnica airbrush-ului a fost folosită pentru prima dată pe actorul Ben Hur.

1970 Popularitatea acestui instrument a crescut în această perioadă, el era considerat un domeniu de specialitate al cosmeticii.

 

Monica Panait (make-up artist):

„Realizarea machiajului prin tehnica de aerografiere are ca rezultat un ten impecabil, o acoperire foarte bună şi oferă o durabilitate mai mare decât aplicarea unui fond de ten obişnuit cu pensula sau cu bureþelul. Atunci când realizez un machiaj, îmi place ca tenul să nu arate încărcat, ca atare aerograful este soluþia ideală. Cel mai mult îmi place atunci cînd aplic blush-ul şi iluminatorul. Este senzaþional.”

Monica Zăinescu (make-up artist):

„Este cel mai recent dispozitiv de aplicare a machiajului existent pe piaþă . Este durabil, conferă tenului un aspect sănătos neîncărcat, durează până la 24 de ore pe faþă, este un ajutor incontestabil pentru face-painting şi body-painting. Conferă rapiditate de lucru şi treceri fine de iluminare şi umbrire.”

Cătălina Barbu (make-up artist):

„Aceasta tehnică este din ce in ce mai folosită de majoritatea artiştilor talentaþi în domeniu pentru că, fantezia, creaþia se fac cu mâna liberă. Până nu demult aceasta tehnică era utilizată doar de cei mai vestiþi artişti, dar din fericire acestă deosebită tehnică a ajuns şi la noi de ceva vreme. Televiziuni (mai ales de cele care transmit în format HD), sedinþe foto, filme, machiaj pentru mirese, multe dintre ele folosesc aerograful pentru a reda aspectul dorit.