Tehnica acuarelei – trend și tehnică

Machiajul este poate cea mai apropiată latură a cosmeticii de arta recunoscută. Pictura pe pânză poate fi mai durabilă dar asta nu înseamnă că operele realizate pe fețele clientelor noastre nu sunt la fel de prețioase ca cele semnate de pictori celebri. Pentru a afla mai multe despre această tenică inovatoare Les Professionnels a stat de vorbă cu Oxana Bocancea, make-up artist, trainer al școlii de machiaj Atelier Paris din Timișoara și Cluj.

Spune-ne mai multe despre modalitatea în care se efectuează machiajul în tehnica acuarelei? Folosești pensule speciale sau produse diferite de machiajul clasic?

 

Principalul truc pentru realizarea corectă a aceste tehnici este ca la aplicarea acuarelei pe pleoapă să nu se utilizeze apă în exces, altfel textura neuniformă a acuarelei se va vedea prin farduri isr machiajul va avea un aspect pătat.

Pensula ar trebui să fie semi uscată! Acuarela poate fi uscată (compactă), cremosă,lichidă, mată, sidefată sau fosforescentă, poate fi aplicată cu pensula sau buretele, în funcție de zona de aplicare. Pensulele  utilizate pot fi din fir de păr natural sau artificial, personal le prefer pe cele artificiale.

În România machiajul în tehnica acuarelei nu este foarte des întâlnit, diferă atât de mult de tehnicile uzuale?

 

Lucrul în tehnica acuarelei este un trend destul de nou în România. Un machiaj realizat în acuarelă presupune ca schema de bază să fie construită în acuarelă, fardurile și pigmenții fiind utilizați doar pentru a fixa și/sau a adauga noi variații cromatice, a obține culori secundare sau terțiare.

 

În România se lucrează mai mult în farduri, fără o bază cromatică. Deși încă nu este foarte larg răspândit, acest stil de machiaj se bucură de o mare popularitate: un make-up în tehnica acuarelei este un machiaj în care culorile sunt mai saturate, mai intense și mai vii, cu rezistență sporită, dar care se spală ușor.
Cu siguranță există un specialist al acestei tehnici pe care îl admiri în mod deosebit, ne poți spune despre cine este vorba?

Make-up artiștii din Rusia sunt preferații mei, pentru că au un stil foarte logic, tehnic de îmbinare a culorilor și de respectare a volumelor, a liniilor feței și a teoriei culorilor. Preferatele mele sunt Valeria Kutan și Liudmila Tarakanova, ambele premiante mondial la concursuri de machiaj și membre în juriul celor mai importante concursuri de makeup din lume.
Machiajul în tehnica acuarelă este unul puternic ce poate fi utilizat doar pentru evenimente speciale sau poate fi purtat periodic?

 

Tehnica acuarelă este foarte potrivită pentru ședințe foto/video, machiaje de podium și fantezie, spectacole, la petreceri pentru copii pentru crearea de personaje de poveste, fiind mult mai intens și vizibil de la distanță. Vă permite obținerea unor culori strălucitoare, saturate iar make-up-ul este mai durabil și mai stilizat.

 

În cadrul ședințelor foto machiajul în acuarelă este de neînlocuit: el își păstrează 90% din culoare, în cazul machiajului clasic se pierde cam 40% din intensitatea culorii din cauza luminii puternice. În plus nu provoacă alergii. Până acum această tehnică a fost utilizată numai în body art și face art, dar acum are o întrebuințare mult mai largă, chiar și la machiajul de mireasă și de seară.Totul depinde de culoarea care o selectați pentru machiaj: pentru un machiaj de mireasă selectati o culoare mai pastelată și nu aplicați în strat foarte gros produsul.
Ne-ai expus deja o mulțime de avantaje ale acestei tehnici, însă în ceea ce privește rezitența ce ne poți spune?

Un machiaj efectuat corect în tehnica acuarelei are o rezistență garantată de 24 de ore, arătând la fel de bine și după acest interval de timp. Textura acuarelei este mai compactă ca a fardurilor și odată ce este fixată cu un pigment, pastel sau fard, rezistența ei crește extrem de mult. Însă repet, rezistența machiajului depinde foarte mult de aplicarea corectă.

 

Cu siguranță vor fi mulți make-up artiști care își vor dori să stăpânească această tehnică, ce sfaturi le dai pentru a învața mai repede?
Machiajul în acuarelă necesită o anumită dexteritate și rapiditate. Pentru a stăpâni această tehnică este nevoie de mult exercițiu, de însușire a teoriei culorilor și înțelegere a pigmenților naturali din piele și păr. În plus trebuie exersată cantitatea de apă utilizată. Make-up-ul artistul trebuie de asemenea să identifice anumite probleme, machiajul în tehnica acuarelei nu se potrivește tuturor persoanelor, depinde foarte mult ce tip de piele are clienta, vârsta acesteia și dacă aceasta are riduri.

 

Toate aceste lucruri trebuie luate în calcul atunci când se optează pentru realizarea unui machiaj în acuarelă. Personal recomand studierea acestei tehnici la un nivel mai avansat, după ce ați învățat machiajul în tehnica creionului, aceasta explică cum poate fi construită forma machiajului în funcție de caracteristicile anatomice ale feței (riduri, adâncituri și volume ale feței).

 

Primul pas în realizarea unui machiaj corect este să aveți cunoștințe de anatomiei a feței, de anumite limite impuse de forma, amplasarea și dimensiunea ochilor în corelație cu celelate trăsături ale feței cât și care este raportul în sistemul umbră-semiumbră.

Creionul ajută la construirea formei corecte a machiajului în raport cu toate aceste lucruri, fardurile adăugând culoarea. Un machiaj în tehnica acuarelei va garanta un machiaj mai viu și mai intens, corect din toate punctele de vedere nu doar o pată de culoare.